dinsdag 22 mei 2012

KCV Mythologie - Klassen van De (4b en 4c)



Zeus: De oppergod die heerst vanaf de berg Olympus. Zijn vrouw was zijn zus Hera (Juno), maar werd vaak getroffen door Eros (Cupido/god van de liefde) en kon andere vrouwen dus niet weerstaan. Hij verwekte daarom ook vele halfgoden bij die vrouwen.
Juno: Vrouw van Jupiter, moeder van Mars en Vulcanus. Godin van het zuivere licht en/of het huwelijk.
Hera: Vrouw van Zeus, wordt ook wel Juno genoemd.
Pallas Athene: Godin van de hemel, krijgskunst, vrede en verstand.
Apollo: god van het licht, landbouw, dichtkunst en muziek. Zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Gebruikte vaak zijn schietkunsten met pijl en boog als hij ten oorlog ging. Hij werd afgebeeld als een van de knapste onder de goden.
Artemis: Godin van de jacht, De vrouw van Zeus, Hera, ontdekte dat Leto zwanger was van Zeus en liet Leto naar het drijvende eiland Delos verbannen. Het eiland was omringd door zwanen. Artemis werd het eerst geboren en hielp daarna haar moeder Leta bij de geboorte van Apollo. Hera liet Leto 9 dagen en 9 nachten lijden bij de geboorte van Apollo. Artemis wordt afgebeeld met een pijl en boog die werden gemaakt door Hephaestos. Ze wordt ook wel afgebeeld met een hinde naast zich, en met de maan. Zij koos de eeuwige kuisheid en het avontuurlijke leven in de bossen.
Poseidon: God van de zee en schepper van de wateren, zoon van Cronus en Rhea en broer van Zeus en Hades. Met zijn gouden wagen rijdt hij door zijn koninkrijk, de zee, dwars door de golven die hem niet nat maken en omringd door dolfijnen. Met zijn drietand splijt hij de aarde en de rotsen. Poseidon werd beschouwd als een van de belangrijkste Olympische goden, samen met Zeus en Hera. Poseidon was de heerser over de zee, en had een groot aantal kinderen, bijna evenveel als Zeus, maar zijn kinderen waren niet zo goedaardig als die van Zeus. Bij Medusa verwekte Poseidon de reus Chrysaor en het gevleugelde paard Pegasus.
Hades: Hades is een broer van Zeus, Poseidon en Hera en god van de doden die heerste over de onderwereld. Hades werd opgegeten door zijn vader Cronus en vervolgens weer uitgespuugd. Ook nam hij deel aan de Titanenstrijd aan de zijde van Zeus. In zijn donkere rijk is Hades een harde en meedogenloze heerser. Hij staat aan niemand toe terug te keren naar het rijk der levenden.
Dementer: Godin van de vruchtbaarheid. Uit haar verbintenis met Zeus kreeg Demeter een dochter, van wie zij heel veel hield: Persephone. Toen Persephone door Hades werd meegenomen naar de onderwereld was Demeter ontroostbaar en in haar woede liet zij alle vruchtbaarheid van de aarde verdwijnen, zodat de mensen door hongersnood werden bedreigd.
Hestia: Hestia godin van de huiselijkheid. Deze godin was de verpersoonlijking van de huiselijke haard. Als eerstgeboren dochter van Cronus en Rhea vroeg zij haar broer Zeus of zij haar kuisheid mocht behouden, hoewel Poseidon en Apollo haar beiden als echtgenote wilden hebben. Het rustige leven en de stabiele plaats die Hestia op de Olympus innam was de reden dat zij geen rol speelde in avonturen zoals de andere goden en godinnen.
Aphrodite: Godin van de liefde en de schoonheid. Haar geliefde bezigheid was de Goden verliefd te doen worden op aardse vrouwen. Er zijn twee versies van haar geboorte, de ene versie zegt dat zij de dochter van Zeus en Dione is, terwijl in de andere versie Aphrodite bij Cyprus uit de zee oprees uit het schuim, toen de geslachtsdelen van Uranus in zee vielen nadat zij door zijn zoon Cronus werden afgesneden. Aphrodite was getrouwd met Hephaestos, maar zij was vooral de minnares van Ares. Uit haar verhouding met Ares kreeg Aphrodite zes kinderen: Eros en Anteros (de liefde en de wederliefde), Harmonia, Deimos en Phibos (de angst en de vrees) en Priapus.
Eros: Eros, de Griekse god van de liefde en de begeerte. Voorgesteld als een naakte jongen met gouden vleugels aan zijn schouders, een krullenbol en een boog waarmee hij magische pijlen afschoot. De zoon van Aphrodite en Ares, die het hart van goden en mensen doorboorde. Hij werd beschouwd als de mooiste god, omdat hij bij de mens de mooiste gevoelens liet ontstaan. Eros verzachtte de meest slechte karakters, maakte het leven mooier en gaf er zin aan.
Dionysos: Dionysos was de god van de landbouw, de vruchtbaarheid, de natuur, de wijn, het plezier en de dans, het leven, en van onsterfelijkheid. Hij is ook wel bekend onder de naam Bacchus. De mythe van Ariadne die door Theseus achtergelaten werd op Naxos na zijn terugkeer uit Kreta is nauw met Dionysos verbonden: Dionysos zou haar daar hebben gehouden en haar tot zijn vrouw gemaakt hebben entwee kinderen hadden, Staphylus en Oenopion. Dionysos was een zoon van oppergod Zeus en de sterfelijke vrouw Semele. Hij zou zijn geboren uit het dijbeen van zijn vader, Zeus. Vaak is hij afgebeeld met een druiventros of wijnbeker in de hand en een krans van druivenbladeren op het hoofd.
Hermes: Hermes was de zoon van Zeus en Maia. Hij was de God van handel en verkeer, beschermer van de kooplieden en reizigers. Een belangrijke taak van Hermes was ook het begeleiden van de zielen naar de onderwereld. Toen Hermes nog maar heel klein was werd al duidelijk dat hij een slimme en handige god zou worden; toen hij nog jong was kreeg hij het al voor elkaar om de runderen van zijn broer Apollo te stelen, maar ze verzoenden elkaar toen Hermes hem zijn lier gaf, die hij zelf gemaakt had van het schild van een schildpad. Daarop gaf Apollo hem een aantal runderen en hij onderwees hem in de orakelkunst. Hermes had een gevleugelde helm en voeten en hij hield een scepter in zijn hand.
Hephaistos: Hephaistos, zoon van Hera, god van het vuur en de smeedkunst. Hera baarde hem zonder bevruchting, uit jaloersheid omdat Zeus Athene uit zijn hoofd ter wereld ging brengen. Hij werd mank geboren en uit schaamte gooide zijn moeder hem van de Olympus. Hij kwam in de oceaan terecht en werd opgevist op het vulkanische eiland Lemnos, waar hij zijn werkplaats begon. Om zich te wreken op Hera smeedde hij een magische troon die hij haar als geschenk zond en waarvan zij, als ze er eenmaal op was gaan zitten, niet meer zou kunnen opstaan. Alleen Dionysos slaagde erin Hephaistos met wijn te overtuigen en hem op een ezel naar de Olympus terug te brengen en zijn moeder te bevrijden. Om de terugkeer van de goddelijke smid te vieren, schonk Zeus hem de hand van de knappe Aphrodite.
Ares: Ares was de zoon van Zeus en Hera en de God van de oorlog. Ares wordt vaak geschetst als moordlustig en gewelddadig. Tijdens de Trojaanse oorlog streed hij soms aan de kant van de Spartanen soms aan de kant van de Trojanen. Veel van zijn avonturen vonden plaats in Tracië. Hier woonden ook zijn dochters, de Amazonen. Hoewel Ares een krijgshaftig strijder was, behaalde hij bijna nooit een overwinning. Ares had een liefdesverhouding met Aphrodite, die tegelijkertijd de wettelijke echtgenote was van Hephaistos.
Pan: Hij is een zoon van Hermes en de nimf Penelope. Pan is de god van het woud en patroon van de herders en hun kudden. Pan heeft het onderlijf en de hoorns van een geit, maar een menselijk bovenlijf. De panfluit is naar hem vernoemd. Deze kreeg hij toen hij de nimf Syrinx achterna zat. Zij wilde graag maagd blijven en bad tot de goden terwijl ze Pans adem al in haar nek voelde. Haar gebed werd verhoord en ze veranderde net op tijd in een rietstengel. Daar maakte Pan toen zijn fluit van. Hij zoekt vaak naar vrouwen voor begeerte.
 Helios: Helios, de god van het licht, ook wel de zonnegod. Hij is een afstammeling van Uranus en Gaea. Zijn zusters zijn Eos en Oceano. Hij kreeg vele kinderen, de bekendste is Perseus. Helios wordt afgebeeld als een knappe man, met goudkleurig haar dat wordt omgeven door gouden stralen. Hij rijdt met hoge snelheid door het hemelrijk op zijn vuurwagen die getrokken wordt door paarden, hij ziet alles en is regelmatig getuige van goede en slechte gebeurtenissen in verschillende mythes.
Aurora: Aurora is de Latijnse godin voor de dageraad, die veel overeenkomsten vertoonde met de Griekse godin Eos. De Romeinen meende echter dat ze een dochter van de zonnegod was.
Gaia en Ouranos: Gaia, de Griekse godin die de verpersoonlijking van de aarde is. Zij kwam voort uit de oer-chaos. Zij verenigde zich met de Hemel (Uranus) en zij vormden het eerste godenpaar. Uit die vereniging werden de Titanen geboren en de Cyclopen. Zij zette uit wrok haar zonen (de titanen) aan tegen Uranus in opstand te komen. Cronus, de jongste van de Titanen nam het leiderschap op zich en castreerde zijn vader Uranus.
Giganten: De giganten waren reuzen, slangen vormden hun haar en hun lichamen eindigden in een drakenstaart. Toen Zeus de Titanen strafte, baarde Gaia uit woede de Giganten. De aanblik van de giganten was verschrikkelijk en ze waren onverslaanbaar. Zodra ze geboren waren, begonnen zij hun aanval op de goden van de Olympus. Met Zeus als aanvoerder begonnen de Olympische goden terug te vechten, Poseidon, Apollo, Hephaistos en Dionysos, maar de grote hoofdrolspeelster was Athena, die tijdens deze oorlog geheel gewapend uit het hoofd van Zeus geboren werd. Onmiddellijk doodde zij de gigant Pallas en nam stelling aan de kant van haar vader. De gigantenstrijd duurde lang en zou nooit geëindigd zijn, als Herakles hen niet zou hebben geholpen. Om een gigant te doden, moesten de giganten tegelijkertijd aangevallen worden door een god en een sterveling, daarom deed Herakles mee aan de strijd.
Kronos en Rhea: Kronos en Rea (2 vd 12 titanen) waren getrouwd. Kronos at al zijn kinderen op als ze net geboren waren, omdat hij had gehoord dat zijn kinderen hem van zijn macht zouden beroven. Rea had het verborgen gehouden dat ze in verwachting van Zeus was, en misleide hem door hem een in luiers omwikkelde steen te geven, die hij op at. Toen Zeus groter was beviel hij zijn vader zijn broers en zussen Hera, Hestia, Demeter, Hades en Poseidon weer uit te spugen.
Titanen: Het eerste godenpaar (hemel en aarde) kregen kinderen (12 in totaal, 6 mannen en 6 vrouwen) die de giganten werden genoemd. Zeus dwong zijn vader de goden uit te spugen, en dat deed Kronos ook. Daarna wilde hij oorlog met de goden en zijn broers hielpen hem.
Er kwam een titanenstrijd waarbij de titanen zich op de berg Othrys verschansten, terwijl Zeus en zijn bondgenoten de berg Olympus als uitvalsbasis hadden. De Cyclopen gaven Zeus, Poseidon en Hades hun wapens (bliksem, drietand en onzichtbaarheid) en ze wonnen uiteindelijk de strijd en Zeus volgt zijn vader op. Hij is wijzer en oppermachtig, hij vertegenwoordigt de natuurkrachten. Na afloop van de Titanenstrijd werden Cronus en zijn broers geketend en in de Tartaros geworpen, bewaakt door de honderdarmige reuzen (die hen ook in de oorlog hadden geholpen).
Atlas: Atlas was een Titanenzoon en de broer van Prometheus. Nadat Atlas tegen Zeus had gestreden in de Titanenstrijd werd hij zwaar gestraft. Hij werd door Zeus naar het einde van de wereld gestuurd, naar het westen waar de grens van Nacht en Chaos was. Zeus veroordeelde hem om op die plek te blijven en voor eeuwig het hemelgewelf op zijn schouders te dragen.
Prometheus en Epimetheus: Zijn broers, zonen van de titaan Iapetos. Epimetheus was verantwoordelijk om een positieve eigenschap aan elk dier te geven, maar toen het tijd voor de mens was, was er geen positieve eigenschap meer over. Zijn broer Prometheus stal het vuur van Zeus en gaf het aan de mens. Als straf maakte Zeus Pandora voor Epimetheus, omdat hij wist dat hij verliefd op haar zou worden ondanks de waarschuwingen van zijn broer nooit iets van de Olympische goden aan te nemen. Epimetheus en Pandora trouwden en Pandora kreeg een doos van Hermes en kreeg de instructie de doos nooit te openen. Als huwelijksgeschenk kregen zij een doos die op slot zat, maar Zeus had de sleutel erbij gegeven en tegen Pandora gezegd dat als ze gelukkig wilden leven, ze de doos nooit moest openen. Op een bepaald moment opende Pandora de doos. In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel. Dat was de boodschap van de troost voor de mensheid.
Pandora: De god van het vuur, genaamd Hephaestos, maakte in zijn werkplaats de eerste vrouw: Pandora. Aanvankelijk was het een metalen beeld, maar het was zo mooi dat Zeus besloot het leven te schenken. Toen gaven alle goden haar op hun beurt een geschenk: schoonheid, kracht, slimheid, handigheid, overredingskracht. Hera gaf haar de nieuwsgierigheid die haar geen moment met rust zou laten. Zeus zond Pandora als geschenk aan Epimetheus die haar tot zijn vrouw maakte.
Agamemnon (en Klytaimnestra): Bij de Trojaanse oorlog, die werd gevoerd voor Menelaos, was Agamemnon legeraanvoerder. Agamemnon was getrouwd met de halfzus van Helena (Klytaimnestra). Agamemnon was niet alleen koning van Mycene, maar had bevel over een groot deel van de Peloponnesos. Daarbij was hij koning over zee, omdat hij het grootste aandeel aan schepen had in de oorlog tegen de Trojanen.
Aigisthos: Aighistos is de minnaar van Klytaimnestra gedurende de afwezigheid van haar man koning Agamemnon. Als Agamemnon zijn dochter Ifigeneia offert voor een gunstige wind naar Troje, kiest Klytaimnestra voor Aigisthos en samen vermoorden zij Agamemnon en regeren over Mycene, zij krijgen 2 kinderen. Na 8 jaar worden ze vermoordt door Agamemnon’s zoon Orestes (en Pylades).
Orestes: Zoon van Agamemnon en Klytaimenestra en broer van Electra(en 2 anderen). Hij fakete zijn dood, en met hielp van zijn vriend Pylades en zijn zus Electra doodde hij zijn moeder, legde haar in zijn doodskist (die hadden zij voor hem klaargelegd) en doodde daarna haar minnaar Aigisthos, die hem niet herkende. Omdat hij bloedverwanten had vermoord kwelden de wraakgodinnen hem.
Electra: Dochter van Agamemnon en Klytaimnestra en zus van Orestes, die ze redt van hun moeder.
Erinyen: De Erinyen (/wraakgodinnen) waren drie vrouwen, Alecto, Tisiphone en Megaira. Ze zijn geboren uit het bloed van Uranus, dat op de aarde (Gaia) terecht kwam. Ze heten ook wel de Furiën, en ze hadden de taak de tartaros te bewaken.
Menelaos: Een van de zonden van Atreus, broer van Agamemnon. Van zijn schoonvader Tyndareos had hij met de hand van Helena, de schone, ook het koningschap van Sparta gekregen. Helena baarde hem een dochter, Hermione genaamd. Hij begon de Troje oorlog omdat Helena verliefd was geworden op Paris en daarheen was gegaan, maar natuurlijk ook omdat hij het rijk wilde bezitten.
Helena: Zij is een dochter van de oppergod Zeus en Leda. Helena is de mooiste vrouw van Griekenland. Zeus heeft Leda verleid in de vorm van een zwaan, en heeft bij haar 2 kinderen verwekt, Helena en Polydeukes. In diezelfde nacht verwekte Leda’s man ook 2 kinderen bij haar, Klytaimnestra (de vrouw van Agamemnon) en Kastor. Paris (prins van Troje) zou met haar trouwen later, Aphrodite had Helena’s hand aan hem beloofd in ruil voor zijn mening om haar als mooiste te noemen van de 3 godinnen (denk aan de gouden appel).
Odysseus: Als Odysseus net samen met Penelope, zijn vrouw, een kind (Telemachos) heeft gekregen, komt Menelaos samen met een groepje anderen, waaronder Palamedes, naar Ithaka om hem over te halen mee te vechten in de Trojaanse oorlog. Odysseus gaat mee, en als de oorlog af is gelopen wil hij weer terug naar huis maar de goden zijn niet aan zijn kant en hij zwerft over zee met zijn mannen, en heeft verschillende avonturen. Pas na 20 jaar lukt het hem om thuis te komen.
Penelope: Vrouw van Odysseus die zijn zoon baart (Telemachos). Toen Odysseus weg was en volgens de meeste dood was gegaan, wilden ze dat Penelope een nieuwe man zou zoeken. Zij zei dat als ze klaar was met een lijkkleed dat ze zelf weefde, een nieuwe man zou zoeken. Maar elke nacht haalde ze alles wat ze die dag had gemaakt er weer vanaf, waardoor het jaren duurde voordat er ook maar iemand iets doorhad.
Telemachos: Zoon van Odysseus en Penelope. Hij gaat na 20 jaar niets van zijn vader gehoord te hebben, op zoek naar hem met aansporing van Athene. Hij heeft verschillende avonturen en als hij thuis komt doodt hij samen met zijn vader de vrijers die Penelope’s hand willen.
Achilles (Peleus en Thetis): Achilles is de zoon van Peleus en Thetis. Zowel Zeus als Poseidon waren geïnteresseerd in Thetis, maar toen er voorspelling was dat de zoon van Thetis sterker/machtiger zou worden dan zijn vader, lieten zij haar uithuwen aan Peleus. Toen Achilles geboren was liet zijn moeder hem onderdopen in de rivier Styx, om hem onsterfelijk te maken. Ze had hem toen alleen bij zijn hiel vast, waardoor dat zijn zwakke plek was. Achilles was een van de belangrijkste helden van de Trojaanse oorlog, doodde de prins van Troje (Hektor) en werd gedood door een giftige pijl in zijn hiel.
Aiax (Ajax): Een belangrijke held in de Trojaanse oorlog. Hij staat bekend voor zijn kracht en dapperheid in de twee gevechten die hij met Hektor had. Hij vocht vaak samen met zijn broer Teucer, die met pijl en boog Trojanen neerschoot terwijl Ajax zijn grote schild gebruikte om hen te beschermen. Als Achilles dood is, willen Ajax en Odysseus zijn lichaam om hem naast Patrokles te begraven, en bevechten daarvoor alle Trojanen die in de weg staan. Als ze later gaan praten over wie Achilles zijn pantser krijgt, wint Odysseus en pleegt Ajax zelfmoord (nadat hij onder een betovering was van Athene en verschillende mensen had vermoord). Hij doorboort zich met een zwaard dat hij van Hektor had gekregen (zij hadden bij een van hun strijden wapens uitgewisseld).
Nestor: de koning van Pylos en zoon van Neleus. Op hoge leeftijd nam hij nog deel aan de oorlog tegen Troje, waar hij, als de oudste en meest ervaren onder de Griekse vorsten, beschouwd werd als hun algemeen gewaardeerde en gerespecteerde raadsman, vermaard om zijn wijze woorden en gedachten. Nestor was getrouwd met Eurydike, een naamgenote van de vrouw van Orpheus. Na haar dood trouwde hij met Anaxibia, de zuster van Agamemnon.
Calchas: Een ziener die de Grieken in tijden van nood raad plegen. Hij werd door Homeros de wijste van de vogelwichelaars genoemd, wiens blik het verleden, het heden en de toekomst doorzag. Zo voorspelde hij al voor het vertrek van de Grieken vanuit Aulis dat de oorlog negen volle jaren zou duren en dat de strijd in het tiende jaar zou eindigen. Dat leidde hij af uit het feit dat een paar Griekse soldaten een slang hadden gezien die een mus en haar broedsel verslond en vervolgens zelf versteende. In Aulis voorspelde hij ook dat Iphigenia, de dochter van Agamemnon, zou moeten worden geofferd aan de godin Artemis indien de Grieken ooit een gunstige wind wilden om uit te varen naar Troje.
Teiresias: was een Thebaan die door Athena met blindheid werd gestraft omdat hij haar had zien baden. Volgens andere versies was het Hera die hem strafte omdat hij op de vraag van Zeus en Hera wie het meest plezier beleefde aan seks, de man of de vrouw, zou hebben geantwoord dat het de vrouw was. In elk geval kreeg hij als compensatie voor zijn blindheid wel de zienersgave. Oidipus riep zijn hulp in toen Thebe om voor hem onduidelijke redenen aan de pest ten onder ging. Op hoge leeftijd werd Tiresias samen met zijn dochter Manto verbannen naar Delphi. Hij overleefde de lange tocht echter niet en zette zijn taak als ziener verder in de onderwereld. Daar zou Odysseus hem hebben geraadpleegd in verband met zijn moeizame tocht naar huis.
Priamus en Hekabe: Hekabe was getrouwd met koning Priamus van Troje. Haar oudste zoon was Hektor, de held die dood en vernieling zaaide onder de Grieken tot Achilles weer op het slagveld kwam en een einde maakte aan Hektors leven. Een van haar andere zoons, Paris, was de oorzaak van de Trojaanse oorlog. Nadat Priamus door Achilles' zoon Neoptolemos werd neergestoken, werd Hekabe een slavin van de Griekse opperbevelhebber Agamemnon.
Hektor en Andromache: Andromache is de vrouw van de Trojaanse koningszoon Hektor. In de Trojaanse Oorlog verliest ze al haar familieleden; Neoptolemos, de zoon van Achilles, vermoordt haar schoonvader, de oude Trojaanse koning Priamos, en werpt haar zoontje Astyanax van de stadsmuren.  Als de oorlog ten einde is, neemt Neoptolemos Andromache mee naar Epirus om daar met haar te trouwen en haar drie kinderen te laten baren. Na diens dood trouwt zij nog eenmaal, met een broer van Hektor, waardoor zij koningin van Epiros wordt en bij wie zij nog een kind krijgt.
Paris: Hij was een zoon van de Trojaanse koning Priamos en Hekabe. Hij droeg ook de naam van Alexandros (Alexander). Door zijn schuld gingen zijn hele geslacht en zijn vaderstad ten gronde. Zijn ouders hadden een voorspelling gekregen dat hij de ondergang van Troje zou worden, en hadden hem te vondeling gelegd. Een herder voedde hem op en op een dag de goden boos werden omdat tijdens het bruiloftsmaal van Peleus en Thetis de Godin Eris een gouden appel naar binnen had gegooid waarop stond ‘voor de schoonste’. Hera, Athene en Aphrodite vonden ieder dat die een van hen toebehoorde. Ze vonden dat Zeus de beslissing moest maken wie het werd, en dat Zeus dat niet wilde doen, en liet Paris de beslissing maken. Die besloot uiteindelijk voor Aphrodite, en vanaf toen waren Hera en Athene vijanden van Troje. Tijdens de Trojaanse oorlog heeft hij Achilles vermoord.
Cassandra: één van de dochters van Priamus, de koning van Troje. Cassandra was zo mooi dat de god Apollo met haar het bed wilde delen. Cassandra stemde toe, maar wilde daarvoor in ruil de gave om de toekomst te kunnen voorspellen. Omdat Cassandra daarna nog weigerde met hem naar bed te gaan, voegde er de beperking aan toe dat niemand haar zou geloven wanneer ze een voorspelling deed. Cassandra voorspelde inderdaad een aantal keer de ondergang van Troje en werd door niemand geloofd. Samen met Laocoön waarschuwde ze, eveneens tevergeefs, tegen het binnenhalen van het paard van Troje. Vervolgens werd Cassandra door Agamemnon als oorlogsbuit meegevoerd naar Mykene. Zij waarschuwde hem voor zijn naderende dood, maar werd niet geloofd. Hij werd in bad door zijn vrouw Klytaimnestra met bijlslagen gedood en even later werd Cassandra met dezelfde bijl onthoofd.
Aeneas, Anchises, Ascanius: was een mythologische Trojaanse held uit Troje. Aeneas is de zoon van de godin Aphrodite en de sterfelijke man Anchises, en kan dus worden beschouwd als een halfgod. Bij de inname van Troje wist Aeneas te ontkomen met zijn vader op zijn nek. Ze gingen naar Italië, maar Anchises stierf onderweg en werd begraven op Sicilië. Aeneas bezocht later de Hades en zag zijn vader terug op de Elyseese velden. Aeneas krijgt met Creusa (/Lavinia) een zoon Ascanius. Als teken dat Ascanius was voorbestemd voor een grootse toekomst, lieten de goden vlammen in zijn haren dansen, zonder dat de jongen brandwonden opliep. Volgens deze legende liet hij bij de dood van Aeneas de heerschappij over Lanuvium aan Lavinia na en stichtte hij Alba Longa.
Dido: Het verhaal gaat dat Dido ooit gevlucht was uit haar eigen land, Tyrus. Zij was daar namelijk getrouwd met een rijk man. De broer van haar man, de koning van Tyrus, was jaloers op hun welvaart. Het echtpaar besloot te vluchten maar Dido's echtgenoot kwam hierbij om het leven. Dido redde het tot aan de kust van Noord-Afrika. Er regeerde toen een koning in het gebied waar zij toen terechtkwam. Deze stond haar daar toe een stuk grond in gebruik te nemen zo groot als zij met een runderhuid kon omtrekken. Dido sneed daarop een huid in zeer smalle repen, en kreeg zo een groot gebied als ze ze aaneenknoopte. Ze werd vervolgens verliefd op Aeneas, die uit Troje was gevlucht. Tijdens een jacht werden deze twee overvallen door een regenbui die hen dwong samen in een grot te gaan schuilen. Hoewel Aeneas van Dido hield kwam Hermes (op aansporing van de goden) naar Aeneas en beval hem te vertrekken. Dido richtte na zijn vertrek een brandstapel op met spullen die haar aan hem deden denken. Hierna pleegde ze zelfmoord door zich neer te steken op een brandstapel die daarna werd aangestoken.
Laocoön: Priester van de Trojanen, hij zei dat ze het houten paard niet binnen moesten halen, maar de Trojanen luisterden niet naar hem. Later werden hij en zijn 2 zoontjes aangevallen en gedood door 2 zeeslangen.
Calypso: Zij wordt verliefd op Odysseus en houdt hem zeven jaar bij zich op het mythische eiland Ogygia, maar zij slaagt er - ondanks een belofte van onsterfelijkheid en eeuwige jeugd - niet in hem zijn vaderland en zijn vrouw en kind te doen vergeten. Door het eensgezinde ingrijpen van de goden, meer bepaald door Athene, die Odysseus veilig thuis wenst en met tussenkomst van de bode Hermes, werd zij ten slotte gedwongen haar gevangene te laten gaan. Calypso zou met Odysseus twee kinderen hebben: Nausithous en Nausinous.
Circe: Dochter van Helios (zonnegod) en Perseis. Zij was een tovenares en veranderde haar vijanden in beesten dmv toverdranken. Als Odysseus bezig is met zijn zwerftochten komen ze aan op haar eiland, en een aantal mannen beklimt de berg. Daar nodigt Circe hen uit om binnen te komen voor eten, en iedereen gaat behalve Eurylochos. Hij merkt dat er gevaar is en bericht Odysseus wat er aan de hand is.  Hij beklimt ook de berg en onderweg komt Odysseus de god Hermes tegen, die hem een toverkruid, molu, geeft. Dit kruid zal hem beschermen tegen Circes magie. Als het haar daardoor niet lukt om Odysseus te betoveren, dwingt hij haar om de mannen weer te veranderen in mensen. Ze zeggen dat hij nog een kind had verwekt bij haar dat Telegonus heet.
Scylla en Charybdis: Zeemonsters die Odysseus zijn terugkeer naar huis uitstellen. Scylla was ooit een knappe nimf, maar toen Glaucus haar de liefde verklaarde, veranderde Kirke haar uit jaloezie in een monster met de romp en het hoofd van een vrouw, maar uit haar zij groeiden zes hondenkoppen met daarin drie rijen tanden, zij had twaalf poten en haar lichaam eindigde in een vissenstaart. Charybdis is een ander zeemonster, verwekt door Poseidon en Gaia.  Charybdis was oorspronkelijk een zeenimf, die door Zeus in een monster werd veranderd toen zij diens koninkrijk onder water zette (Atlantis?).
Cyclopen: Cyclopen zijn woeste reuzen met maar een oog. Ze woonden bij elkaar op de hellingen van de vulkaan Etna op Sicilië, ver weg van de beschaafde wereld. De eerste Cyclopen zouden kinderen zijn van de hemel en de aarde (Gaia en Ouranos). Cyclopen zouden leven van de landbouw, veeteelt en hadden veel schapen. Odysseus en zijn vrienden komen tijdens hun zwerftochten bij een Cycloop Polyphemos (een zoon van Poseidon). Ze maken hem blind en vluchten van het eiland. Polyphemos smeekt tot zijn vader hem te wreken en dat zal hij ook doen.
Aeolos: Hij was een zoon van Poseidon die door Zeus werd aangesteld als de bewaarder van de 4 winden. Als Odysseus bij hem langs komt krijgt hij een zak mee met tegenwinden. Als hij deze niet opent zou hij geen last hebben van tegenwind. Maar als ze bijna thuis zijn opent een van zijn vrienden de zak en worden ze weer weggevoerd.
Sirenen: Sirenen zijn halfgodinnen, half vogel en half mens. Ze zingen zulke mooie liederen, dat iedere schipper in de verleiding brengt, en waardoor vele schepen op de klippen zijn gelopen. Odysseus had van Circe de goede raad gekregen om zijn oren en die van zijn mannen dicht te stoppen, zodat niemand in de verleiding komt naar de sirenen toe te varen en zijn eigen graf te graven. Hij stopt de oren van zijn mannen dicht met bijenwas, en laat zichzelf vastbinden aan de mast, zodat hij wel de gezangen hoort, maar niet naar ze toe kan varen. Hij geeft zijn mannen bovendien de opdracht dat als hij schreeuwt dat ze hem niet losmaken, maar ze hem nog steviger vastmaken.
Phaiaken: Een volk waar Odysseus uitkomt als hij voor de 2e keer een schipbreuk lijdt. De prinses Nausikaa vindt hem, Pallas Athene kwam vermomd als een vriendin in haar dromen en vertelde dat ze haar ware liefde zou vinden als ze de was ging doen bij de zee. Als hij binnenkomt in het paleis maakt Athene hem onzichtbaar, en op een begeven moment weer zichtbaar. Daardoor denken de mensen dat hij een God is, en geven hem de beste spullen en een mooie boot om weer verder te kunnen gaan. Poseidon strafte hen hiervoor; hij liet hun eiland in de zee vergaan.
Jason en Medea: Zoon van koning Aeson die regeerde over lolkos. Zijn vader werd van de troon gestoten door zijn halfbroer nog voordat Jason was geboren. Zijn moeder deed alsof Jason bij zijn geboorte was gestorven en bracht hem in het geheim naar de centaur Chiron, waar hij opgroeide. Toen hij de troon opeiste zei de koning dat hij het ‘Gulden vlies’ moest terugbrengen. Hij kwam aan bij de koning waar het ‘Gulden vlies’ was en hij en zijn dochter Medea ontvingen hem vriendelijk. Aphrodite haalde Eros over om Medea met een liefdespijl te raken, zodat ze verliefd werd op Jason en hem zou helpen (als hij haar zou trouwen). Ze was namelijk een tovenares en was zijn enige hoop, omdat hij een anders onmogelijke opdracht moest uitvoeren om het schild in handen te krijgen. Als Jason de opdracht heeft uitgevoerd, blijkt het dat de Koning hem het ‘Gulden vlies’ niet wilt geven, maar Medea en Jason sluipen de avond van tevoren naar de plek waar het ‘Gulden vlies’ ligt. Als ze terugkomen, blijkt Jason zijn vader gedood te zijn door de koning, en samen met Medea verzint hij een list om hem te vermoorden. Later werd Jason verliefd op iemand anders, en Medea vermoorde zijn bruid. Hij was niet meer in gunst bij de goden doordat hij Medea in de steek had gelaten.
Argonauten: De 50 mannen waarmee Jason naar het land vaart waar het ‘Gulden vlies’ ligt.
Orpheus en Eurydice: Orpheus is een zanger en zijn geluk houdt niet op als hij met de nimf Eurydice trouwt. Op een dag wordt Eurydice achterna gezeten door iemand die haar wilde aanranden, en wordt ze gebeten door een adder, wat haar dood betekend. Orpheus gaat naar de onderwereld en onderhandeld met Hades (dmv te zingen), en mocht haar mee terugnemen als hij niet omkeek totdat ze het licht hadden bereikt. Hij keek toch om en zag haar weer omlaag vallen, voor altijd een schim. Uiteindelijk werd Orpheus verscheurd aan stukken door een aantal nimfen (‘vrouwenhater!’), hij werd een schim en werd verenigd met Eurydice.
Oidipus: Het orakel zegt dat Oidipus zijn vader om het leven zal brengen. Zijn vader geeft een herder het bevel hem achter te laten in de bergen. Die krijgt medelijden en voedt hem. Als hij oud is, hoort hij van het orakel en vlucht weg. Jaren later komt hij een oude man op een driesprong, op paard en wagen, samen met nog een andere man. De andere man duwt hem aan de kant voor de wagen, en Oidipus duwt hem in blinde woede weg. Als hij langs de wagen loopt geeft de oude man hem een por met zijn wandelstok, waarna Oidipus hem achterover duwt en hem per ongeluk vermoord. Hij komt daarna aan bij een dorp dat geteisterd wordt door een sphinx die hem een raadsel geeft; ‘Wat loopt er ’s ochtends op 4 benen, ’s middags op 2 en ’s avonds op 3? Hij antwoord een mens (baby, volwassene, oudere man met wandelstok), en de sfinx verlaat het dorp. Hij wordt koning en trouwt met een vrouw (hij weet niet dat zij zijn moeder is). Later verteld een blinde ziener dat hij zijn vader heeft vermoord, de koning. Oidipus steekt zijn eigen ogen uit en verlaat Thebe.
Antigone: De dochter van Oidipus. Toen Oidipus afstand deed van de troon gaf hij zijn koninkrijk aan zijn twee zonen Eteokles en Polyneikos die zich beiden bereid verklaarden om om het jaar te regeren. Maar na het eerste jaar weigerde Eteocles de troon met zijn broer te ruilen. Polynices besloot dan Thebe aan te vallen met zijn aanhangers. Beide broers kwamen om in de strijd. Koning Creon verbood het om Polynices te begraven, maar zijn zus Antigone deed het toch en werd gevangen genomen. De goden laten zien dat Antigone niet gedood moest worden, maar ze had in de tussentijd al zelfmoord gepleegd. Haar verloofde (en ook koning Creon zijn zoon) viel Koning Creon aan, maar kwam tot inzien en pleegde zelfmoord. Toen de vrouw van Koning Creon (Eurydice) daarvan te horen kreeg pleegde ze ook zelfmoord.
Danae en Perseus, Andromeda, Medusa, Gorgonen: Een orakel vertelde Akrisios, koning van de Griekse stadstaat Argos, dat hij eens door zijn kleinzoon gedood zou worden. Uit voorzorg liet hij zijn enige dochter Danae opsluiten in een gouden toren totdat ze te oud was om kinderen te krijgen. Op een dag hoorde hij echter dat ze toch zwanger was (door Zeus in de vorm van ‘gouden stofregen’). Danae kreeg een zoon genaamd Perseus.
Toen Medusa in Athene’s tempel de liefde had bedreven met Poseidon, vervloekte Athene haar door haar haar in slangen te veranderen, en dat iedereen die ze aankeek in steen veranderde. Als Perseus geen paard kan inleveren voor zijn koning/schoonvader, wordt hij erop uitgestuurd het hoofd van Medusa te halen. Hij kreeg een helm van Hades die hem onzichtbaar maakte en sandalen met vleugels van Hermes, zodat hij snel weg kon vliegen als medusa’s zusters achter hem aankwamen (medusa + zusters = Gorgonen).  Hij vermoorde Medusa en kwam weg van de zusters. Hij vloog langs de kust van Ethiopië en zag daar een jonge vrouw/prinses vastgeketend aan een rotswand. Het gebied werd geteisterd door een zeemonster (doordat de koningin/moeder had gezegd dat ze mooier was dan de dochters van Nereus, een voorouder van Poseidon) en het orakel had verteld dat het zeemonster wegging als de koning en koningin hun dochter zouden offeren. Perseus zou het zeemonster vermoorden als hij met Andromeda mocht trouwen. Toen hij terug was gekomen met zijn vrouw liet hij iedereen verstenen in het paleis, en eiste zijn deel van de erfenis op.
Theseus, Minotauros en Ariadne: Koning Minos van Kreta dreigde met oorlog met Athene. Die kon alleen voorkomen worden zolang Athene om de zeven jaar 14 jongeren, 7 jongens en 7 meisjes, liet overvaren als voedsel voor de Minotauros. Theseus was één van de 14 die de reis maakten. Zijn doel was om de Minotauros te doden en de levens van de andere Atheense jongeren te redden. Hij werd op Kreta verliefd op Ariadne, de dochter van koning Minos. Ariadne wilde hem helpen en gaf hem de ‘draad van Ariadne’ en een zwaard, in ruil dat hij met haar zou trouwen. Theseus doodde de Minotauros en kon ontsnappen uit het labyrint. Toen hij samen met Ariadne terug aan het varen waren naar Athene, liet hij haar achter op het eiland Naxos.
Koning Minos: De koning van Kreta, en de minoïsche beschaving is naar hem vernoemd. Volgens de Griekse Mythologie was Minos de zoon van Zeus en Europa. Hij zou getrouwd zijn met Pasiphaë en was vader van onder andere Ariadne. Minos verbande zijn broers Rhadamanthus en Sarpedon, die ook aanspraak maakten op de troon. Minos woonde in het Paleis van Knossos. Hij liet een labyrint bouwen waar de Minotauros in werd opgesloten. Na zijn dood werd Minos benoemd als rechter in de Hades, die de binnenkomende zielen beoordeelde en ze hun juiste plek in de onderwereld wees.
Cadmus en Europa: Zeus verschijnt tot Europa in de gedaante van een witte stier en verleidt haar tot een ritje op zijn rug. Europa stemt toe, waarna Zeus haar naar het eiland Kreta brengt en zijn ware aard laat zien, waarna hij haar verkracht. Van hem krijgt Europa een zoon, Minos. Als Cadmus naar een groot bos op zoek is naar zijn zus Europa, gebeurd er een ramp op de berg Olympus: Typhon, een god met honderd drakenkoppen, steelt de bliksemschichten van Zeus en ontvoerd hem naar het bos. Cadmus redt Zeus van een dood door Typhon, en Zeus beloont hem door hem Harmonia, een dochter van Ares en Aphrodite, te schenken. Hij kreeg daarmee verschillende zonen en dochters, een van hen heette Semele en Zeus had daar zijn oog op laten vallen. Hera vertelde Semele dat de man met wie ze omging Zeus was, en toen Semele Zeus vroeg zijn echte gedaante te laten zien, was het te fel en te heet, en ging ze op in vlammen. Uit haar as ontstond toen Dionysos, alleen hij was te vroeg geboren dus Zeus stopte hem in zijn dij, en Dionysos kwam enkele maanden later nog een keer ter wereld. Dionysos nam uiteindelijk de troon van Thebe over, nadat de vrouwen gek werden en de toenmalige koning Pentheus (kleinzoon van Cadmus) verscheurden.
Leda en Zeus: Zeus was verliefd op haar, maar kon haar niet overtuigen met hem de liefde te bedrijven, hiertoe veranderde hij zichzelf in een zwaan en overweldigde Leda. Beschaamd om wat er gebeurd was, had Leda gemeenschap met haar man die avond en na negen maanden kreeg zij kinderen, die uit een ei kwamen. Polydeukes en Helena waren de kinderen van Zeus, Klytaimnestra en Castor die van Tyndareos (let op het verhaal van TROJE!).
Castor en Pollux: Zonen van Zeus en Leda. Samen worden zij de Dioskouren(=zonen van Zeus) genoemd. Zij waren onder meer metgezellen van Jason, in zijn zoektocht naar het gulden vlies. Polydeukes was een uitmuntend bokser en versloeg koning Amykos in een bokswedstrijd. Amykos belette namelijk dat de Argonauten hun reis konden voortzetten. Kastor en Polydeukes ontvoerden en huwden twee vrouwen, en de ooms wreekten zich op hen. Kastor sneuvelde, en Pollux vroeg aan Zeus of hij hen weer kon samenbrengen. Hij vervulde dat door hen om-en-om op de Olympus en in de Hades te laten verblijven voor een dag, in een andere versie laat Zeus ze aan de hemel plaatsen als het sterrenbeeld ‘tweelingen’. Het was nooit zeker of ze halfbroers waren of gewone broers, of ze allebei onsterfelijk waren of alleen Pollux.
Tartaros: In de Tartaros werden de geesten van de gestorvenen, die in het leven uitzonderlijk slechte dingen hadden gedaan of de goden hadden uitgedaagd, gestraft. De veerman waardoor de overledenen over konden varen heette Charon, daarom legden mensen bij de doden ook een geldstuk op hun tong. De Tartaros werd bewaakt door de Erinyen, afschuwelijke vrouwen met slangen op hun hoofd in plaats van haar, met vleugels als vleermuizen en met grote, vurige ogen. Zij droegen brandende fakkels in hun handen en zwepen met metalen weerhaken. Deze Erinyen konden ook naar de aarde komen om mensen te straffen die mensen wreed behandeld hadden of een moord op een familielid op hun geweten hadden zoals Orestes.
Hades en Persephone: Persephone was de dochter van Demeter, de godin van de landbouw en het graan, en de oppergod Zeus, en de koningin van de onderwereld. Hades had haar ontvoerd toen ze bloemen aan het plukken was, en haar moeder Dementer had zeer veel verdriet, en Zeus vroeg aan zijn broer Hades om Persephone terug te brengen. Hij deed dat, maar Persephone had net 6 granaatappelpitten gegeten, en daarvoor moest ze voor elke pit een maand terug naar Hades. Zo is ze dus in de lente en zomer bij haar moeder, en in de herfst en winter bij haar man.
Tantalos: Toen hij op een dag de goden had uitgenodigd voor een banket schotelde Tantalos hun zijn in stukken gesneden zoon Pelops voor om te testen of zijn gasten wel degelijk alwetend waren. De goden ontdekten het direct en aten niets van het vlees. Nadat Zeus en de andere goden Pelops weer tot leven had gewekt, stuurde hij Tantalos naar de Tantalos in de onderwereld, om daar een eeuwigdurende marteling te ondergaan. Hij moest tot zijn kin in een poel water staan, maar telkens als hij dorst had en zijn lippen naar het water bewoog, zonk het weg in de aarde. Hongerig probeerde hij ook van de fruitbomen te plukken die juist boven hem hingen, maar tevergeefs: als hij bijna een stuk fruit had, stak er juist een harde wind op die de takken buiten zijn bereik blies. Boven hem lag er een rotsblok dat elk moment kon vallen.
Sisyphos: Hij was niet geliefd bij Zeus, omdat hij zijn gasten doden, zijn eigen nicht verleidde en zijn broer als koning af te zetten. Toen hij dood ging, misleidde hij Thanatos (de dood), en bindde hem vast. Ares hielp na een paar dagen Thanatos, omdat zijn tegenstanders niet dood gingen. Zijn straf in de Tartaros was dat hij telkens een ronde steen de heuvel op moest duwen, maar telkens viel die steen weer de diepte in.
Danaïden: De 50 dochters van koning Danaos van Libië. Danaos nam met zijn 50 dochters de vlucht naar Argos, toen zijn tweelingbroer Aigyptos de meisjes wilde dwingen tot een huwelijk met zijn 50 zonen. Toen zij ondanks hun verzet toch tot trouwen werden genoodzaakt, vermoordden alle Danaïden hun echtgenoten, behalve Hypermnestra, die haar man Lygkeus spaarde omdat zij echt van hem hield. Met dit paar begon het nieuwe koningsgeslacht van Argos. De overige Danaïden moesten een bodemloos vat volscheppen in de Hades.
Charon: Degene die de overledene over liet varen in de Hades als ze muntstukken bij zich hadden.
Cerberos: Een hond met 3 koppen die de ingang van de Hades bewaakte. In ruil voor een veilige doorgang geven de zielen der doden hem honingtaart.
Styx: De rivier in de onderwereld (let op, Thetis hield Achilles in deze rivier!).
Elysese Velden: De beste plek in de Hades, waar alleen de beste mensen kwamen.

Herakles: Herakles trouwde met Megara en kreeg met haar drie zonen. Door toedoen van Hera werd hij op een dag door waanzin getroffen en vermoordde zijn kinderen. Om zichzelf te redden van de wraakgodinnen moest hij in dienst treden van koning Eurystheus van Mykene en alle taken verrichten die hij opgedragen kreeg. Hij kreeg 10 werken opgegeven, maar omdat hij bij een daarvan hulp kreeg en bij de ander betaald kreeg, moest hij nog 2 taken uitvoeren.
Nemeïsche leeuw: Herakles moest een leeuw doden, die niet kon worden gedood door pijlen of een knots (dood de ondoordringbare huid), dus hij wurgde de leeuw en nam de huid mee.
Hydra van Lerna: Herakles moest ook de veelkoppige slang verslaan in het moeras bij Argos (Peloponnesos). Hij en zijn neef Lolaus deden telkens een kop eraf snijden en dan dat dichtbranden, en hij dompelde zijn pijlen in het giftige bloed. Dit is een van de afgekeurde opdrachten, omdat hij hielp kreeg van zijn neef.
Erymantische everzwijn: Herakles moest een everzwijn vangen, wat hem ook lukte doordat het beest was weggezakt in de sneeuw. De koning verschool zich toen hij met het dier binnenkwam.
Augiasstal:
3000 runderen hadden 30 jaar lang mest opgehoopt in de stal, en Herakles had dit opgeruimd door de twee rivieren (Alpheos en Peneos) door de stal te laten stromen. Daarna vroeg hij een beloning ervoor, en daardoor is deze opdracht ook afgekeurd, omdat hij een beloning vroeg.
Gouden appels van de Hesperiden:
Hij moest een gouden appel stelen van de dochters van Atlas. Toen Herakles de boom had bereikt was Atlas daar die een appel zou geven als hij even het hemelgewelf op zich nam. Toen Atlas het niet meer terug wilde pakken, misleidde Herakles hem.
Symphalische vogels:
Ze aten mensenvlees en konden hun veren als pijlen afschieten. Hij doodde de meeste door zijn giftige pijlen, die hij in het bloed van de Hydra had gedompeld.
Pyramus en Thisbe: Er zit een spleet in de muur, en de 2 geliefden praten zo tegen elkaar. Op een dag spreken ze af onder een boom, maar onderweg wordt Thisbe achtervolgd door een leeuw die haar sluier afpakt nadat hij een dier had gegeten. Pyramus ziet haar sluier, denkt dat ze is vermoord door de leeuw en pleegt zelfmoord met zijn zwaard, en Thisbe later ook met zijn zwaard.
Midas:
Vond Pan een mooiere musicus dan Apollo, en tijdens een wedstrijd tussen Apollo en Pan zei hij dat Pan beter was, waarna Apollo hem ezelsoren gaf. Hij overleed in schaamte omdat iedereen erachter kwam, het riet fluisterde namelijk zijn geheim doordat zijn kapper het geheim daar had gefluisterd in een gat dat hij had gegraven.
Daedalos en Ikaros: Daedalos moest het labyrint maken voor de Minotauros, maar mocht daarna niet meer weg omdat hij het geheim wist. Hij maakte 2 paar vleugels en vloog samen met zijn zoon Ikaros weg, maar onderweg ging zijn zoon te hoog en de warmte vd zon verbrande de bijenwas, en zijn zoon viel in de golven en overleed.
Deucalion en Pyrrha:
Om de mensen te straffen stuurt Zeus een zondvloed uit over de wereld, en alleen Deucalion en Pyrrha blijven leven, omdat Deucalion’s vader had gezegd dat ze een boot moesten maken. Ze herschapen de mens weer door verschillende stenen achter zich te gooien.
Aktaion en Diana:
Toen de jager Aktaion op een zekere dag met zijn 50 honden aan het jagen was, zag hij Artemis (Diana) met een aantal nimfen naakt baden in een rivier. Als straf veranderde Diana hem in een Hert, en zijn eigen honden verscheurden hem.
Apollo en Daphne:
Broer en zus die samen erg goed werkten bij veldslagen, door hun pijl en boog.
Echo en Narcissus: Echo was een nimf die verliefd werd op de schone Narcissus, maar hij wilde niets van haar weten. Ze was onder een vloek en verschuilde zich vanaf toen in de grotten, waar ze alleen nog de vragen van anderen herhaalde. Narcissus kreeg ook een vloek over zich en werd verliefd op zijn reflectie in het water, en stierf langzaam. Zijn laatste woorden werden nog herhaald door Echo, die al die tijd bij hem was gebleven om alles wat hij zei te herhalen.
Niobe: Koningin Niobe had vele kinderen, 14 jongens en 7 meisjes. Ze beval de bevolking van Thebe haar te aanbidden in plaats van van Leto, die maar 2 kinderen had (Artemis en Apollo). Hierop liet Leto haar kinderen de kinderen van Niobe vermoorden. Niobe vluchtte van het bloedfestijn en veranderde langzaam in een rots. Haar tranen vormden de rivier Achelous in Griekenland.
Pygmalion:
De Griekse beeldhouwer Pygmalion leefde op Cyprus. Hij had een afkeer van vrouwen die zich overgaven aan overspel. Hij maakt een beeld van een meisje dat zo perfect was dat hij verliefd werd op het beeld. Tijdens het feest van Aphrodite smeekte hij de godin dat hij een vrouw mocht krijgen gelijk aan het beeld. Zij vervulde zijn wens, en hij had een vrouw die Galatea heette. 

2 opmerkingen: